Generalne wykonawstwo dla „Browaru Za Miastem” w miejscowości Rumianek

W formule generalnego wykonawstwa Scalio wykonało prace inwestycyjne dla spółki Browar za Miastem. Spółka ta planuje produkcję 30 000 hektolitrów piwa, co da około 6 mln butelek rocznie. W nowym browarze są warzone piwa rzemieślnicze według autorskich receptur.

Choć Browar Za Miastem działa już od 2017 roku, zrealizowany przez generalnego wykonawcę obiektów przemysłowych Scalio projekt nowego budynku ma na celu wyposażenie go w innowacyjne zaplecze produkcyjne, które pozwoli na wytworzenie jeszcze większej ilości piwa zgodnie z autorskimi recepturami. Już w 2019 roku warzelnia osiągnęła rentowność produkując aż 4 tysiące hektolitrów trunku.

Firma Scalio odpowiedzialna była za realizację hali produkcyjnej z zapleczem biurowo – socjalnym, która ma powierzchnię 1245,3 m2.

Prace podzielone były na dwa etapy. Pierwszym z nich były prace ziemne wraz z podbudową obiektu i zbrojeniem fundamentów, które zakończone zostały wykonaniem całości nowego obiektu przemysłowego w stanie surowym. Drugim etapem naszej pracy jako generalnego wykonawcy inwestycji budowlanych było wyposażenie hali produkcyjnej w nowoczesną warzelnię z dwudziestoma zbiornikami fermentacyjno-leżakowymi, pasteryzator przepływowy oraz linię rozlewu do butelek oraz puszkowania. Ostatnim elementem nowego kompleksu było stworzenie sklepu z produkowanym piwem oraz pamiątkami.

Finalny efekt budowy Browaru Za Miastem

Zgodnie z harmonogramem prac, pod koniec roku 2021 ukończona została budowa inwestycji.

Zakres naszych prac: wykonywanie stanu surowego budynku, montaż głównej konstrukcji stalowej, układanie pokrycia dachowego, wykonywanie instalacji elektrycznej w części biurowej, ocieplanie budynku, zbrojenie płyt żelbetowych fundamentowych pod zbiorniki zewnętrzne. Wykonaliśmy też sieci wraz z montażem zbiorników retencyjnych oraz zbiornika p.poż. o pojemności 100m3.

Jako generalny wykonawca inwestycji budowlanych odpowiadaliśmy także za pozostałe etapy, które pozwolą spółce warzyć do 30 000 hektolitrów piwa rocznie. W planie realizacji znalazło się również wyposażenie obiektu przemysłowego w nowoczesne panele fotowoltaiczne, które pozwalają nie tylko oszczędzać koszty produkcji, ale wspierać także środowisko naturalne.

Pierwsze piwa były uwarzone już pod koniec 2021 roku. „Browar Za Miastem” wyróżnia się nowatorską technologią ich produkcji na bazie składników „Superfood”.

Wszystkie realizacje obiektów przemysłowych  można zobaczyć tutaj.